Toplumsal Sapma

toplumsal sapma resimBilim adamları toplumsal sapmayı genel kabul gören davranışlardan farklı olanı tanımlamak için kullanmışlardır. Yani bir diğer ifade ile toplumsal sapma anormal olan davranış kalıplarıdır. Peki normali ve anormali belirleyen ölçüt nedir? Kime göre normal veya kime göre anormal?
Türkiye tam da bu kavramların veya davranış biçimlerinin yeniden tanımlanacağı bir değişim sürecinden geçiriyor. Bu değişim AK Parti’nin iktidar olduğu günden beri olmasına karşın “Demokratik Açılım” ile birlikte gün yüzüne çıkmıştır. Demokratik açılımla birlikte biriken sorunlarımızdan sadece Kürt sorunu ile değil, birçok sorunumuzla da (Alevi, Ermeni, Romenler, Azınlık dinler…) karşı karşıya gelmemizi sağladı. İyi de oldu. İyi oldu dedim de bu karşılaşmada ülke olarak biz nasıl kazançlı çıkacağız? Toplumsal gerçeklerimiz, toplumsal doğrularımızı yeniden birlikte tanımlamamızı mı sağlayacak yoksa bizi toplumsal sapmaya mı götürecek?
Bana öyle geliyor ki bu işte yine kendimize özgü bir formül bulacağız. Biz toplum olarak acı çekmeden öğrenemiyoruz. Kitabi bilgilerden çok yaşanmış acı gerçekler kendimiz bulmamızı sağlıyor. Her defasında biz bu gerçekleri yeniden tecrübe ederek yaşıyoruz. Her on yılda bir tekrarlanan darbeler de bunun göstergesi değil mi? Bizi bekleyen sıradaki darbe daha öncekilerin aksine tabandan tavana yansıyacak ve değişim kaçınılmaz olacak. Hoş geldin değişim…